Servicetekniker Elkraft – Åsbro Kursgård – Energibranschens utbildningscenter

augusti 2021

Det här är en återkommande utbildning

202109augServicetekniker ElkraftJobb med uppdrag över hela SverigeTyp av utbildning:YH-utbildning Om utbildningen335 Yh-poäng,Avgiftsfri,CSN berättigad

Om utbildningen

Utbildningen till Servicetekniker är för dig som vill arbeta med att analysera och lösa tekniska problem inom elkraft. Efter avslutad utbildning kommer du att arbeta med elnätets kontrollsystem för att säkra elförsörjningen. Utbildningen är kort och perfekt för dig som vill snabbt ut i yrkeslivet i en bransch med stora möjligheter.

Utbildningsstart: 9 augusti 2021
Omfattning: 335 YH poäng (67 veckor)
Studietakt: 100%
Studiefinansiering: CSN
Kostnadsfri utbildning: JA
Antal platser: 16
Ansökan Öppen: JA
Sista ansökningsdag: 16 maj 2021

Information

Som Servicetekniker Elkraft är det ditt uppdrag att se till att den elektricitet som produceras i kraftverken hanteras och levereras på ett person- och driftsäkert sätt. En Servicetekniker Elkraft arbetar främst med elnätets kontrollsystem, för att alla kunder ska få en tryggad elförsörjning utan avbrott.

Felsökning och reparation på elektrisk utrustning är då en naturlig del i arbetet, där du får utvärdera och analysera mätningar som du genomför för att driftsätta och underhålla en anläggning utifrån en konstruktion och dokumentation.

Arbetet är omväxlande och du har möjlighet att arbeta i hela landet. Du arbetar mest inomhus men utomhusarbete förekommer och ibland på hög höjd. Du har oftast egen servicebil med all din utrustning och du samarbetar både med distributionselektriker, driftcentraler och andra aktörer för att utföra ditt jobb.

Yrkeskompetens

Utbildningen ger dig en bred och gedigen yrkeskompetens att arbeta med många olika delar inom elproduktion och distribution. Du kommer att utbildas i elkraftanläggningens ingående delar, svenska elkraftssystem, och hur man planerar för en elkraftanläggning och hur arbetet utförs enligt branschens elsäkerhetsanvisningar (ESA) Digitala program och applikationer, matematik, ellära och fackengelska, mätningar och inställningar av reläskydd, montera och koppla in apparater och hjälpsystem, upprätta konstruktionsändringar och uppdatera dokumentation, kabelarbete, klättring i olika stolpkonstruktioner etc. Du får även en rad behörigheter så som; nedtagning av nödställd, arbete på väg, förarbevis terränghjuling som är viktiga för yrket.

Efter avslutad utbildning kommer du till exempel kunna arbeta med nyinstallationer och reparationsarbeten på elkraftsanläggningar, ställverk och transformatorstationer.

Utbildningen ger dig yrkeskompetens att arbeta som:

  • Servicetekniker Elkraft
  • Reläskyddstekniker
  • Reläskyddsprovare
  • Apparat- och kontrolläggningstekniker
  • Stationstekniker Elkraft

LIA
Av utbildningens 335 YH-poäng utgörs 100 YH-poäng LIA-kurser, d.v.s. praktik i samarbete med företag från branschen. Många av våra studenter hittar sin framtida arbetsgivare under LIA-perioderna.

Utbildningen leder till yrkeshögskoleexamen
Hos oss får du inte bara med dig unika erfarenheter, ett brett kontaktnät utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden. Som Servicetekniker Elkraft kan du vara anställd på energibolag eller hos entreprenör som jobbar på uppdrag av energibolag.

Prognos
Behovet av Servicetekniker inom elkraft är stort över hela landet. Efterfrågas främst av entreprenadföretag/energibolag som bygger nya anläggningar, stationer och ledningar. Det finns även en stor efterfrågan på de lokala näten, i vilket du även har kompetenser att arbeta inom.

Karriärvägar
En Servicetekniker Elkraft har goda förutsättningar att vidareutbilda sig som tex, beredare, projektledare Elkraftmed mera.

Kursinnehåll

A Energibranschen 10p
B Kommunikation och fackengelska 15p
C Elkraftsystem i Sverige 0,4-400kV 15p
D Arbetsmiljö/Ellagen/ESA/EBR 10p
E Projektarbete 1, Elbranschen och Affärsprocesser 10p
F Elnätets uppbyggnad och funktion (0,4 – 400 kV) 30p
G Teknik för servicetekniker elkraft 30p
H Hjälpsystem 30p
I Praktiska säkerhetsutbildningar 15p
J Transformator och apparatteknik 30p
K Underhåll för servicetekniker elkraft 20p
L Projektarbete 2. Planering av elkraftanläggning Examensarbete 20p
LIA 1, Serviceteknikers yrkesroll och vardag i projekt 35p
LIA 2, Arbetsmiljö och säkerhet i praktiska arbetet 65p

Ansökning & mer information

Förkunskaper/behörighet
För att du ska bli antagen till utbildningen måste du ha avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande kompetens som bedöms likvärdig. För att tillgodogöra dig utbildningen har du fördel av grundläggande kunskaper inom matematik och ellära.

Saknar du behörighet?
Du vet väl att du kan ansöka till en utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan, kanske har du erhållit motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet?
Du kan även läsa in de kurser du saknar genom korta preparandkurser.
Hör av dig till oss om du vill veta mer om behörigheter.

För denna utbildning har du fördel av att:

  • Ha el- alt. teknisk utbildning eller motsvarande
  • Intresse för att analysera och felsöka på teknisk utrustning

Så här söker du
Ansökan öppnar den 1 februari och sker via yh-antagning.se. Det går också att skriva ut ansökan här och posta in till oss.
Mer information hittar du i utbildningsplanen.

Ladda upp broschyr

För mer information, kontakta:

Anne Kataja, Utbildningschef
Tel: 0582-838 56
anne.kataja@asbro.se

Hanna Carlsson, Utbildningsadministratör
Tel: 0582-838 57
hanna.carlsson@asbro.se

Mikael Carlsén, VD
Tel: 0582-838 50
mikael.carlsen@asbro.se

Ansökan

Till ansökan

När

9 augusti 2021

Plats

Åsbro Kursgård

Knottebo 222, 694 96 Åsbro

Boende

Hos oss bor du i studentkorridor med eget rum och delar sällskapsrum, kök, dusch och toalett. Lunch serveras i restaurang och frukost/middag lagar du själv eller tillsammans med dina kurskamrater i det gemensamma köket.

Fritid på Kursgården
För dig som vill träna finns motionshall/gym med bastu. Det finns även ett elljusspår på 2,5 och 5 km för löpning och under vintern används det som skidspår. Längre skidspår finns på andra sidan riksvägen, i Kassmyraområdet. Vi har även ett pingisrum och en verkstad.

Fritid utanför Kursgården
Till Askersund reser du enkelt med buss 704. Askersund är en trevlig stad nära Vättern och här finns ett stort utbud av olika aktiviteter. Här kan du bowla, gå på bio, besöka caféer och restauranger. Sjöängen, som är en mötesplats för kultur, skola och föreningsliv anordnar olika event och konserter. Går gärna in på visitaskersund.se för mer information.