Rekryteringsutbildning Distributionelektriker – Åsbro Kursgård – Energibranschens utbildningscenter

februari 2021

Det här är en återkommande utbildning

202115feb(feb 15)10.00Rekryteringsutbildning DistributionelektrikerTyp av utbildning:Arbetsmarknadsutbildning

Om utbildningen

Utbildningen till Distributionselektriker är för dig har elbakgrund eller motsvarande och som riskerar att bli eller är arbetssökande. Efter avslutad utbildning kommer du att arbeta med att bygga, underhålla och reparera ledningsnät som består av luftledning eller jordkabel; underhålla och reparera ställverk och transformatorstationer och åtgärda fel i ledningsnätet.

Utbildningen är kort och perfekt för dig som vill snabbt ut i yrkeslivet i en bransch med stora möjligheter.


Utbildningsstart: 15 februari
Omfattning: 24 veckor + 3 veckor förberedande utbildning som utförs innan utbildningsstart
Studietakt: 100%

Information

Som Distributionselektriker arbetar du med nybyggnation, reparation och underhåll av de lokala elnät som försörjer samhället med elektricitet.
Arbetet är fritt och omväxlande men kräver samtidigt stor kunskap och. Att arbeta fysiskt utomhus är en naturlig del av arbetet. Kombinationen av praktiskt arbete tillsammans med stundtals totalfokusering och stort ansvar gör arbetet varierande.
Eftersom du både arbetar med kabel i marken och med luftburna ledningar, antingen från korgen på en traktor eller genom att klättra i stolpar, är det viktigt att du trivs med att arbeta utomhus och på höga höjder.
Du utgår oftast från din egen servicebil och samarbetar med andra aktörer så som driftcentraler, maskinförare och andra för att utföra ditt jobb, alltid med stort fokus på säkerheten.

Yrkeskompetens

Utbildningen ger dig yrkeskompetens att arbeta som distributionselektriker. Du kommer bland annat få kompetenser i byggnation av hög- och lågspänningsnät, nätdokumentation och ritningsläsning, luft- och jordkabelarbete stationsarbete, klättring i olika stolpkonstruktioner och mycket mer. Du kommer att kunna bedöma risker och utföra ditt arbete enligt branschens elsäkerhetsanvisningar (ESA).

Du får även en rad behörigheter så som; nedtagning av nödställd, arbete på väg, förarbevis terränghjuling som är viktiga för yrket.

Kursinnehåll

 • Praktik och teori 16 veckor
 • Kabelnät
 • Servis-anslutning och inkoppling av elmätare
 • Luftledningsnät
 • Praktiska säkerhetsutbildningar
 • Motorsågskörkort och terränghjuling
 • Dokumentation och besiktning
 • ESA i praktiken
 • Arbetsplatsförlagd utbildning 8 veckor
 • Bred och allsidig inblick i arbetet
 • Presentation för arbetsgivare

Ansökning & mer information

Förkunskaper/behörighet

Du har gått gymnasieskolans El- och energiprogram (tidigare El-programmet) eller har motsvarande utbildning. Du kan även bli antagen för att du har förkunskaper som bedöms vara tillräckliga för att du ska klara utbildningen och bli verksam inom yrkesområdet. Bedömningen sker i samråd mellan Åsbro Kursgård, branschföretag och Arbetsförmedlingen.

Intresserad?
Ta kontakt med din lokala kontakt på Arbetsförmedlingen.

När

15 februari 2021

Plats

Åsbro Kursgård

Knottebo 222, 694 96 Åsbro

Boende

Hos oss bor du i studentkorridor med eget rum och delar sällskapsrum, kök, dusch och toalett. Lunch serveras i restaurang och frukost/middag lagar du själv eller tillsammans med dina kurskamrater i det gemensamma köket.

Fritid på Kursgården
För dig som vill träna finns motionshall/gym med bastu. Det finns även ett elljusspår på 2,5 och 5 km för löpning och under vintern används det som skidspår. Längre skidspår finns på andra sidan riksvägen, i Kassmyraområdet. Vi har även ett pingisrum och en verkstad.

Fritid utanför Kursgården>
Till Askersund reser du enkelt med buss 704. Askersund är en trevlig stad nära Vättern och här finns ett stort utbud av olika aktiviteter. Här kan du bowla, gå på bio, besöka caféer och restauranger. Sjöängen, som är en mötesplats för kultur, skola och föreningsliv anordnar olika event och konserter. Går gärna in på visitaskersund.seför mer information.