Projektledare Elkraft, distans – Åsbro Kursgård – Energibranschens utbildningscenter

september 2021

Det här är en återkommande utbildning

202106sep09.00Projektledare Elkraft, distansUtbildning på yrkeshögskolenivå som öppnar nya vägar!Typ av utbildning:YH-utbildning Om utbildningen215 Yh-poäng,50%,Avgiftsfri,CSN berättigad,Distans

Om utbildningen

Behovet av projektledare inom energibranschen är stort över hela landet. Många av dem som har den yrkesrollen idag är montörer och tekniker som skaffat sig sin kompetens under arbetslivet. Efter att branschen länge efterlyst en renodlad projektledarutbildning finns nu möjlighet att skaffa den efterfrågade kompetensen på Åsbro Kursgård.

Utbildningen är på halvfart och distans och därmed perfekt för dig som arbetar inom energibranschen och vill utvecklas och göra karriär. Utbildningen möjliggör många olika yrkesroller så som projektledare inom eldistribution och produktion av elkraft, beredare för elnät m.m.
En examen ger kompetens att arbeta utifrån flera perspektiv i projekt så som beställare, entreprenör eller som oberoende konsult.

Utbildningsstart: 6 september 2021
Omfattning: 215 YH poäng (86 veckor)
Studietakt: 50%
Studiefinansiering: CSN
Kostnadsfri utbildning: JA
Antal platser: 20
Ansökan öppen: JA
Ansökan stänger: 16 maj

Information

Som projektledare elkraft har du en av branschens viktigaste arbetsuppgifter. Det är ditt uppdrag att leda och driva projekt från uppstart till avslut. Ditt uppdrag är att med kunskap och professionalism genomföra projekt med teknisk kvalitet, i rätt tid, till ställda krav och skapa nöjd kund. Du ansvarar för att ekonomiska rutiner följs, fakturering samt prognoser. Du kommer att arbeta med att säkra kvalité, arbetsmiljö och miljö i projektet. Du har en samordnande roll och kommer ha kontakter med både myndigheter och kunder och andra berörda parter inom projektet. Du kan komma att delta i anbudsarbeten och inköp. Som projektledare utgår du från ditt kontor, men viss del av ditt arbeta kan komma att vara ute på fält.

Projektledare Elkraft behövs tillexempelvis inom nätbolag, entreprenörsbolag, servicebolag, produktbolag, inom infrastruktur- och Industriverksamheter samt Inom Landsting.

Yrkeskompetens

Genom utbildningen får du kunskap om branschens lagar, föreskrifter och om projektekonomi, som en del i affärsmannaskap. Utbildningen ger dig kompetenser inom projektstyrning och hur du tar på dig ledarrollen och driver ett framgångsrikt team från start till mål. Du får även kompetenser i kvalité- och miljöledning. Utbildningen är till stor del teoretisk med autentiska uppgifter från branschen. Studierna bedrivs främst genom självstudier via en digital studieplattform, men det ingår även 13 stycken närträffar på Åsbro Kursgård. Dessa kommer bland annat omfatta övningar på kursgårdens anläggning. Ett examensarbete ingår också i utbildningen. Många tekniska specifikationer och standarder inom branschen är på engelska och vid större anläggningsprojekt deltar ofta personal från fler länder. Därför kommer en del av utbildningen att bedrivas på engelska.

Distansutbildningen till projektledare ger framför allt dessa yrkesmöjligheter:

  • Projektledare Elkraft inom energibranschen
  • Elkraftkonsult inom anläggningsprojekt
  • Beredare inom energibranschen

LIA
Av utbildningens 215 YH-poäng utgörs 65 YH-poäng LIA-kurser, d.v.s. praktik i samarbete med företag från branschen. Åsbro Kursgårds jobbar i nära samarbete med marknadens största aktörer. Det ger dig inte bara de senaste och mest relevanta kunskaperna för arbetslivet, utan även en möjlighet att nätverka och skapa kontakter med energibranschens arbetsgivare.

Utbildningen leder till yrkeshögskoleexamen
Hos oss får du inte bara med dig unika erfarenheter, ett brett kontaktnät utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden.

Kursinnehåll

A Energibranschen, 10p
B Anläggningsteknik för projektledare elkraft, 30p
C Affärsmannaskap för projektledare elkraft, 20p
D Projektgenomförande elkraft, 25p
E Projektledarrollen, 25p
F Lärande i arbete, LIA 65p
G Projektarbete, 20p
H Examensarbete, 20p

Ansökning & mer information

Behörighet
Teknisk utbildning gärna med erfarenhet från aktuellt verksamhetsområde. Du har fördel av att ha allmän behörighet (ej krav).

  • ha examen från gymnasiets elprogram, teknikprogram, naturvetenskapliga program eller ha motsvarande kunskaper.
  • vara godkänd i Matematik 1C (alternativt Matematik B) och Praktisk ellära (alternativt Ellära B), samt trefas eller motsvarande kunskaper.
  • ha minst 5 års yrkeserfarenhet som distributionselektriker eller distributionstekniker inom energibranschen.

Saknar du behörighet?
Du vet väl att du kan ansöka till en utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan, kanske har du erhållit motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet? Du kan även läsa in de kurser du saknar genom korta preparandkurser. Hör av dig till oss om du vill veta mer om behörigheter.

Så här ansöker du
Ansökan öppnar den 1 februari och sker via yh-antagning.se. Det går också att fylla i ansökan och posta in till oss.
Mer information samt hittar du i kursplanen

Ladda upp broschyr

För mer information, kontakta:

Anne Kataja, Utbildningschef Tel: 0582-838 56 anne.kataja@asbro.se

Mikael Carlsén, VD Tel: 0582-838 50 mikael.carlsen@asbro.se

Ansökan

Till ansökan

När

6 september 2021

Plats

Åsbro Kursgård

Knottebo 222, 694 96 Åsbro

Boende

Under de obligatoriska närträffarna på Åsbro Kursgård erbjuds kost och logi hos oss.