Distributionselektriker – Branschskola – Åsbro Kursgård – Energibranschens utbildningscenter

oktober 2020

202005oktHela dagenDistributionselektriker – BranschskolaSpetsutbildning 600 poäng och gymnasiearbeteTyp av utbildning:Gymnasieutbildning Om utbildningenBranschskola

Om utbildningen

Alla gymnasieskolor som erbjuder El- och Energiprogrammet, eller likvärdigt, kan erbjuda sina elever yrkesutgången Distributionselektriker via Åsbro Kursgårds Branschskola! Utbildningen delfinansieras via statsbidrag och sker vid Åsbro Kursgård strax söder om Hallsberg.

Information

Utbildningen kan väljas av elever som går årskurs 1 på El- och Energiprogrammet eller likvärdigt program.

Arbetet som distributionselektriker passar dig som tycker om att arbeta utomhus och självständigt. Personen bör ha god fysik och gilla tekniska utmaningar.

  • God fysik – Arbetet är rörligt och kan innebära en del lyft och klättring i stolpar
  • Problemlösningsförmåga – Distributionselektriker ofta ställs inför olika utmaningar och behöver lösa de problem som uppstår
  • Serviceinriktad – Kundkontakter ingår i jobbet och det är därför viktigt att vara serviceinriktad
  • Stresstålig – Det är viktigt att behålla lugnet i pressade situationer. I arbetet ingår att självständigt kunna åtgärda akuta fel av olika slag
  • Noggrann och kvalitetsmedveten – Säkerheten är oerhört viktig och kräver att man är noggrann och alltid utför arbetet på ett ansvarsfullt sätt med hög kvalitet.

 

Yrkeskompetens

Målet med utbildningen är att eleven ska vara anställningsbar som distributionselektriker och ha de intyg som fordras för yrket. Eleven ska också ha goda kunskaper om risker, elsäkerhet och säkra arbetsmetoder.

Vid godkänd examen utfärdas yrkesexamensbevis av ECY som innebär att eleven är anställningsbar och har de intyg som erfordras som distributionselektriker. Eleven läser de gymnasie- och programgemensamma kurserna samt valbara kurser vid sin ordinarie gymnasieskola.

Kursinnehåll

Belysningsnät, 100 poäng
Högspänningsnät, 100 poäng
Lågspänningsnät, 100 poäng
Nät- och tranformationsstationer, 100 poäng
Nätunderhållsarbete i stadsnät, 100 poäng
Nätunderhållsarbete på luftledningsnät 0,4-24 kV, 100 poäng
Gymnasiearbete, 100 poäng

Utbildningen omfattar 600 poäng + 100 poäng gymnasiearbete, och genomförs i årskurs 2 och 3.

 

Ansökning & mer information

Den ordinarie gymnasieskolan är ytterst ansvarig för att hitta plats för APL. Via vårt omfattande kontaktnät inom energibranschen kommer vi dock vara behjälplig att finna platser. Under APL-perioderna ansvarar  Åsbro Kursgård för att följa upp kursmålen och kunskapsbedömningen. Ni som sändande skola sköter närvaro, skötsel och trivsel samt ansvarar för arbetsmiljön. Allt sker dock i samråd mellan er och oss. Vi tillhandahåller mallar för dokumentation; till skolan, eleven och handledaren på praktikplatsen.

Vill skolledning, elever och föräldrar veta mer? Kontakta oss gärna. Vi anordnar gärna studiebesök för er med rundvandring och prova-på aktiviteter.

Kontakta för mer info och intresseanmälan.
Hanna Carlsson
Utbildningsadministratör
0582-838 57
070-242 83 35
hanna.carlsson@asbro.se

 

 

När

5 oktober 2020

Plats

Åsbro Kursgård

Knottebo 222, 694 96 Åsbro

Boende

Hos oss bor du i studentkorridor med eget rum och delar sällskapsrum, kök, dusch och toalett. Lunch serveras i restaurang och frukost/middag lagar du själv eller tillsammans med dina kurskamrater i det gemensamma köket.

Fritid på Kursgården
För dig som vill träna finns motionshall/gym med bastu. Det finns även ett elljusspår på 2,5 och 5 km för löpning och under vintern används det som skidspår. Längre skidspår finns på andra sidan riksvägen, i Kassmyraområdet. Vi har även ett pingisrum och en verkstad.

Fritid utanför Kursgården
Till Askersund reser du enkelt med buss 704. Askersund är en trevlig stad nära Vättern och här finns ett stort utbud av olika aktiviteter. Här kan du bowla, gå på bio, besöka caféer och restauranger. Sjöängen, som är en mötesplats för kultur, skola och föreningsliv anordnar olika event och konserter. Går gärna in på visitaskersund.se för mer information.