Anläggningsmontör Storkraftnät – Åsbro Kursgård – Energibranschens utbildningscenter

augusti 2020

Det här är en återkommande utbildning

202024aug09.00Anläggningsmontör StorkraftnätEn yrkeshögskoleutbildning för dig som vågar och har bra fysik!Typ av utbildning:YH-utbildning Om utbildningen300 Yh-poäng,Avgiftsfri,Bunden,CSN berättigad

Om utbildningen

Behovet av anläggningsmontörer inom elkraft är stort över hela landet. Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta med nybyggnation och reparationsarbeten på kraftledningar, ställverk och med stora krafter. Utbildningen är praktisk med teoretiska inslag där nästan allt lärande sker utomhus och på hög höjd. En utmanande och fysisk utbildning som leder till Yrkesexamenbevis efter bara 60 veckor.

Utbildningsstart: 30 augusti 2021
Omfattning: 300 YH poäng (60 veckor)
Studietakt: 100%
Studiefinansiering: CSN
Kostnadsfri utbildning: JA
Antal platser: 18
Ansökan öppen: JA
Sista ansökningsdag: 16 maj 2021

Information

Som anläggningsmontör arbetar du med byggande, besiktning och underhåll/felavhjälpning av kraftledningar och ställverk på Sveriges elnät. Du kommer att få ett fritt, omväxlande och utmanande arbetsliv. Yrkesrollen är bred och möjligheterna nästintill obegränsade, vad gäller hur du vill att ditt yrkesliv ska se ut. Du har kunskap kring hela elnätet från låg- till högspänning och detta ger dig möjligheter att själv välja inriktning.

Yrkeskompetens

Utbildningen ger en bred kompetens, dels i att arbeta med kraftledningar och ställverk inom region- och stamnät (40 – 400kV), och att kunna medverka vid anläggnings- och underhållsarbeten inom eldistributionsnät (0,4 – 40kV) Denna breda kompetens är ett krav från branschen och ökar din mångsidighet. Du kommer att utbildas i att arbeta på hög höjd, både i trä- och stålstolpar, samt få kunskap om risker och metoder för att utföra arbetet på ett säkert sätt. Du kommer att utbilda dig inom kabelarbete och att reparera skador på kraftledningar.

Du kommer även att få med dig kunskap om högspänningsställverk, apparater, mekaniska krafter, ESA (elsäkerhet) ellära och viss matematik. Du får även yrkesbevis så som; höghöjdsbehörighet för mast- och stolparbete, motorsågskörkort, nedtagning av nödställd, HLR, arbete på väg, förarbevis terränghjuling och andra behörigheter viktiga för yrket. Utbildningen är praktisk med vissa teoretiska inslag där nästan allt lärande sker utomhus.

LIA
Av utbildningens 300 YH-poäng utgörs 100 YH-poäng LIA-kurser, d.v.s. praktik i samarbete med företag från branschen. Många av våra studenter hittar sin framtida arbetsgivare under LIA-perioderna.

Utbildningen leder till yrkeshögskoleexamen
Hos oss får du inte bara med dig unika erfarenheter, ett brett kontaktnät utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden.

Prognos, behov på arbetsmarknaden
Behovet av anläggningsmontörer är stort över hela landet. Kompetensen som utbildningen ger efterfrågas främst av entreprenadföretag som utför underhåll på storkraftnätet och bygger nya anläggningar, stationer och ledningar. Det finns även en stor efterfrågan på de lokala näten, i vilket du även har kompetenser att arbeta inom.

Karriärvägar
En anläggningsmontör har goda förutsättningar att vidareutbilda sig som tex, beredare, projektledare inom elkraft med mera. Du har även möjlighet att söka till Svenska kraftnäts insatsstyrka och bli en del av svensk elberedskap.

Kursinnehåll

A Energibranschen, 10p
B Kommunikation och fackengelska, 15p
C Matematik/Mekanik/Ellära, 10p
D Arbetsmiljö/Ellagen/ESA/EBR, 10p
E Projektarbete 1, 10p
F Distributionsnät, 20p
G Linjebyggnad, träkonstruktioner 20p
H Linjebyggnad, stålkonstruktioner 20p
I Projektarbete 2, 10p
J Underhåll av elnät 0,4 – 400 kV, 15p
K Säkerhetsutbildningar, 20p
L Utomhusställverk 15p
LIA 1 Introduktion 15p
LIA 2, 40p
LIA 3, 45p
M Kabelteknik lågspänning 15p
N Kabelteknik region- och stamnät 10p

Ansökning & mer information

För att du ska bli antagen till utbildningen måste du ha avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande kompetens som bedöms likvärdig. För att tillgodogöra dig utbildningen har du fördel av grundläggande kunskaper inom matematik och ellära.

Saknar du behörighet?
Du vet väl att du kan ansöka till en utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan, kanske har du erhållit motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet? Du kan även läsa in de kurser du saknar genom korta preparandkurser. Hör av dig till oss om du vill veta mer om behörigheter.

För denna utbildning har du fördel av att:

  • vara fri från rygg- eller ledbesvär.
  • ha el- alt. teknisk utbildning eller motsvarande
  • B-körkort är nödvändigt i denna yrkesroll

Så här ansöker du Ansökan öppnar den 1 februari och sker via yh-antagning.se. Det går också att fylla i ansökan och posta in till oss. Mer information hittar du i utbildningsplanen .

Ladda upp broschyr

För mer information, kontakta:
Anne Kataja, Utbildningschef Tel: 0582-838 56 anne.kataja@asbro.se
Hanna Carlsson, Utbildningsadministratör Tel: 0582-838 57 hanna.carlsson@asbro.se
Mikael Carlsén, VD Tel: 0582-838 50 mikael.carlsen@asbro.se

Ansökan

Till ansökan

När

24 augusti 2020

Plats

Åsbro Kursgård

Knottebo 222, 694 96 Åsbro

Boende

Hos oss bor du i studentkorridor med eget rum och delar sällskapsrum, kök, dusch och toalett. Lunch serveras i restaurang och frukost/middag lagar du själv eller tillsammans med dina kurskamrater i det gemensamma köket.

Fritid på Kursgården
För dig som vill träna finns motionshall/gym med bastu. Det finns även ett elljusspår på 2,5 och 5 km för löpning och under vintern används det som skidspår. Längre skidspår finns på andra sidan riksvägen, i Kassmyraområdet. Vi har även ett pingisrum och en verkstad.

Fritid utanför Kursgården
Till Askersund reser du enkelt med buss 704. Askersund är en trevlig stad nära Vättern och här finns ett stort utbud av olika aktiviteter. Här kan du bowla, gå på bio, besöka caféer och restauranger. Sjöängen, som är en mötesplats för kultur, skola och föreningsliv anordnar olika event och konserter. Går gärna in på visitaskersund.se för mer information.