INSATSSTYRKAN

Svenska Kraftnäts insatsstyrka är den nationella reparationsresursen för elförsörjning vid krig, terrorhandling och naturkatastrofer. Styrkan utgörs bland annat av skickliga elmontörer från hela Sverige.


Insatsstyrkan består av

  • Distributionselektriker
  • Transmissions- och regionnätsmontörer
  • Beredare
  • Lagbasar
  • Före detta civilpliktiga ledningsreparatörer
  • Reservkraftsoperatörer
  • Bandvagnsförare
  • Mobilt Lednings- Och Sambandsstöd (Molos)
  • Bakgrund

    Svenska kraftnäts insatsstyrka är den grupp som på sikt helt ersätter den tidigare beredskapsresursen, bestående av försvarets värnpliktiga kraftledningsreparatörer. Tillsammans med andra frivilliga aktörer kommer de, samt de arbetsgivare de representerar, att stolt tillhöra svensk krisberedskap!

  • Insatsstyrkans utbildningar

    Utbildningarna är vanligtvis tre till fyra veckor långa, beroende på vilken yrkeskategori som ska utbildas. Svenska Kraftnät bekostar utbildning, kost och logi. För att säkerställa att kompetensen bibehålls genomförs repetitionsutbildningar, till vilka tidigare kursdeltagare kallas in. Man har även möjlighet att utvecklas inom insatsstyrkan, och till exempel bli lagbas. 

  • Arbetsgivarens åtagande

    Just nu finns ingen aktuell utbildning planerad. Upplägget tidigare har varit att du som arbetsgivare får låta dina medarbetare delta i den kostnadsfria Insatsstyrkan och teckna ett femårigt avtal med Svenska Kraftnät. I avtalet förbinder sig arbetsgivaren att ställa upp med dessa Insatsutbildade personer vid en akut situation för elförsörjningen. Ersättning och andra personalkostnader enligt kostnadsmodell elsamverkan.

  • Bilder från tidigare övningar

    En repetitionsövning är något extra och skapar minnen för livet. Här kan du se bilder från tidigare övningar.


    Repövning höst 2021

    Repövning höst 2020

    Repövning vår 2020

    Elövning 2019

    Repövning vår 2019


Vem får bli en del av insatsstyrkan?

Vid en krissituation krävs det att insatsstyrkans personal kan agera på ett professionellt, effektivt och ansvarsfullt sätt. Därför ställer Svenska kraftnät höga krav på vem som får ingå i styrkan. För att få fram de som är bäst lämpade kallas cirka 25 personer, två gånger om året, till Åsbro Kursgård för att genomföra ett antagningsprov. Under en dag testas praktiska och teoretiska kunskaper.


Antagningsprovets innehåll:

  • Intervju
  • Höghöjdsprov
  • Teoretiskt prov
  • Hälsoenkät

INSATSSTYRKAN ÖVAS I FÄLT

Elförsörjningen är central för att vårt samhälle ska fungera. I kris eller krig är det av största vikt . Som en uppladdning inför Totalförsvarsövning 2020 övades insatsstyrkan i fält under 2 veckor utanför Åsbro. I svår terräng hanterade insatsstyrkans deltagare ett scenario där elledningar på 800 meter hade medvetet saboterats av av en aktör i syfte att skada landets elförsörjning.


Övningen ingick som repetitionsutbildning för deltagarna i insatsstyrkan där samtliga yrkeskatagorier deltog.

Intervjuer

Av Zandra Granath 22 Aug, 2022
Svenska kraftnäts insatsstyrka utbildas på Åsbro Kursgård
Av Zandra Granath 08 Aug, 2022
Donny är ny resurs i insatsstyrkan!
Av Zandra Granath 17 May, 2022
Marcus Attsäter ser nyttan av insatsstyrkan ur elnätsägarens perspektiv
Sök idag!
Av Zandra Granath 25 Jan, 2022
”Att får vara med när det verkligen gäller, att kunna hjälpa till när det verkligen behövs, därför är jag med!

Om utbildningen

Svenska Kraftnäts utbildning av insatspersonal vänder sig till montörer som är verksamma i elnäts- och entreprenadföretag i Sverige. Insatsstyrkans utbildning av distributionselektriker brukar vara fyra veckor lång och genomföras på Åsbro Kursgård.


Under 2023 utbildades distributions, transmissions- och stamnätsmontörer, och utbildningen delades upp i fyra block.

Insatsstyrkan - Block 1

Block 1

Utbildningen innehåller hälsokontroll med arbets-EKG. Utbildning i HLR. Nedtagning av nödställd, riskhantering, lyftverktyg, jordningsteknik och höghöjdsarbete.

Block 2

Utbildning i teori och praktik för luftledningsnät 130 kV och 400 kV. Krafter och laster samt kommunikation via Rakel.

Insatsstyrkan - Block 1

Block 3

Resning av A-stolpe med sax. Nedlägg av faslina från A-stolpe för reparation av skadad lina. Skarvning av linor med presskarv och sprängskarv. Jordningsteknik vid parallellgående ledning.


Block 4

Utbildning på beredskapsstolpar. Konstruktioner, ritningsläsning, materialkännedom och riskhantering i teori och praktik.

"VI ÄR MED OCH GÖR SKILLNAD"

Daniel Gof är en av de som har varit med i Svenska kraftnäts insatsstyrka sedan start 2008 och är både instruktör, lagbas och övningsledare. Han rekommenderar alla som är intresserade att söka.


”Utbildningen inrymmer så mycket mer än Canadakonceptet (uppbyggnad av bereskapsstolpar). Du som utbildas inom insatsstyrkan kommer att utvecklas på många plan. Utbildningen inrymmer även traditionella ledningar och ger dig en ökad förståelse för tyngre laster och krafter samt kunskap om farliga moment som är ovärderlig!

Som lagbas inom insatsstyrkan kommer du även att utbildas i gruppdynamik och ledarskapsfrågor, vilket du har med dig hela livet.


Detta är en unik möjlighet för företagen att höja kompetensen, helt gratis! Företag som ligger i framkant har medarbetare i insatsstyrkan.


”Vi känner en stolthet av att vara med i det här. Det är spännande och intressant att göra något nytt och ett välkommet avbrott från vardagen. Gemenskapen är fantastisk! Man träffar kollegor från hela Sverige och det erfarenhetsutbytet vi får av varandra är i sig mycket värdefull. Vi har en viktig roll och när det händer något så är vi med och gör skillnad! ”

"DET ÄR ROLIGT OCH UTMANANDE"

Joakim Lindqvist har varit linjemontör i cirka 15 år och arbetar sedan 2018 på företaget Linjeutrustning. 2016 blev han antagen och ingår sedan dess i Svenska kraftnäts insatsstyrka.


Redan när jag gjorde lumpen som civilpliktig gick jag dåvarande utbildning till kraftledningsreparatör på Åsbro kursgård. Senare tipsade en kollega om insatsstyrkan. Under årliga övningsveckor träffas mycket branschfolk och det sociala utbytet med kollegor från andra håll i landet är mycket trevligt och lärorikt.


Linjemontörerna tränar bland annat på att montera höga beredskapsstolpar i aluminium, så kallade Canadastolpar.


– De större övningarna bygger på olika tänkbara katastrofscenarier som skulle kunna ske, med skador på högspänningsnätet som följd. Det ingår mycket riskanalyser och checklistor för att eliminera risker och tillbud. Övningarna är ett bra sätt för mig att

upprätthålla kompetensen för arbete vid högspänningsledningar. Min arbetsgivare tycker att det är mycket positivt att jag är med i insatsstyrkan, både för kompetensutvecklingen och för nätverkandet med andra i branschen.


Joakim tycker att fler elmontörer skulle söka till insatsstyrkan.


– Det är utvecklande och roligt, instruktörerna är bra och lätta att ha att göra med – och maten på Åsbro Kursgård är fantastisk!


Svenska kraftnäts utbildningar inom reparationsberedskap

Du som är intresserad av att komma in på en utbildning kommer att behöva klara ett antagningsprov och din arbetsgivare får även skriva ett avtal om bemanning. Läs mer på Svenska kraftnäts hemsida om säkerhet och deras utbildningar inom reparationsberedskap.

Share by: