DISTRIBUTIONSELEKTRIKER – BRANSCHSKOLA

Nu kan alla gymnasieskolor och vuxenutbildningar som erbjuder El- och Energiprogrammet erbjuda sina elever att utbilda sig till Distributionselektriker, via Branschskola. Detta innebär att eleven läser de ordinarie gymnasie- och programgemensamma och valbara kurser på sin hemskola. Den praktiska utbildningen som ger yrkesbevis till distributionselektriker, sker hos oss på Åsbro Kursgård.

Dela


Målet med utbildningen är att eleven ska vara anställningsbar som distributionselektriker och ha de intyg som fordras för yrket.


Omfattning

600 poäng

Plats
12 veckor på Åsbro Kursgård

15 veckor Arbetsplatsförlagt lärande och genomförs med fördel hos företag på din hemort.

Leder till

Yrkesexamensbevis

Vill du veta mer? Fyll i nedan formulär så kontaktar vi dig gärna

KONTAKTFORMULÄR BROSCHYR ELEV BROSCHYR SKOLLEDNING

Arbetet som distributionselektriker passar dig som tycker om att arbeta utomhus och självständigt. Personen bör ha god fysik och gilla tekniska utmaningar.


  • God fysik – Arbetet är rörligt och kan innebära en del lyft och klättring i stolpar
  • Problemlösningsförmåga – Distributionselektriker ofta ställs inför olika utmaningar och behöver lösa de problem som uppstår
  • Serviceinriktad – Kundkontakter ingår i jobbet och det är därför viktigt att vara serviceinriktad
  • Stresstålig – Det är viktigt att behålla lugnet i pressade situationer. I arbetet ingår att självständigt kunna åtgärda akuta fel av olika slag


Noggrann och kvalitetsmedveten – Säkerheten är oerhört viktig och kräver att man är noggrann och alltid utför arbetet på ett ansvarsfullt sätt med hög kvalitet.

  • YRKESKOMPETENS

    Målet med utbildningen är att eleven ska vara anställningsbar som distributionselektriker och ha de intyg som fordras för yrket. Eleven ska också ha goda kunskaper om risker, elsäkerhet och säkra arbetsmetoder.


    Vid godkänd examen utfärdas yrkesexamensbevis av ECY som innebär att eleven är anställningsbar och har de intyg som erfordras som distributionselektriker. Eleven läser de gymnasie- och programgemensamma kurserna samt valbara kurser vid sin ordinarie gymnasieskola.

  • KURSINNEHÅLL

    • Belysningsnät, 100 poäng
    • Högspänningsnät, 100 poäng
    • Lågspänningsnät, 100 poäng
    • Nät- och tranformationsstationer, 100 poäng
    • Nätunderhållsarbete i stadsnät, 100 poäng
    • Nätunderhållsarbete på luftledningsnät 0,4-24 kV, 100 poäng

    Utbildningen omfattar 600 poäng och genomförs i årskurs 2 och 3.

  • APL

    Den ordinarie gymnasieskolan är ytterst ansvarig för att hitta plats för APL. Via vårt omfattande kontaktnät inom energibranschen kommer vi dock vara behjälplig att finna platser. Under APL-perioderna ansvarar  Åsbro Kursgård för att följa upp kursmålen och kunskapsbedömningen. Ni som sändande skola sköter närvaro, skötsel och trivsel samt ansvarar för arbetsmiljön. Allt sker dock i samråd mellan er och oss. Vi tillhandahåller mallar för dokumentation; till skolan, eleven och handledaren på praktikplatsen.



  • BOENDE

    Hos oss bor du i studentkorridor  ensam alternativt tillsammans med en kurskamrat. I studentboendet finns gemensamt sällskapsrum, kök, dusch och toalett. Lunchbuffé serveras i restaurangen måndag-fredag och frukost/middag lagar du själv eller tillsammans med dina kurskamrater i det gemensamma köket.


    Fritid på Kursgården

    För dig som vill träna finns motionshall/gym med bastu. Det finns även ett elljusspår på 2,5 och 5 km för löpning och under vintern används det som skidspår. Längre skidspår finns på andra sidan riksvägen, i Kassmyraområdet. Vi har även ett pingisrum, verkstad och en 9-håls discgolfbana.


    Fritid utanför Kursgården

    Till Askersund reser du enkelt med buss 704. Askersund är en trevlig stad nära Vättern och här finns ett stort utbud av olika aktiviteter. Här kan du bowla, gå på bio, besöka caféer och restauranger. Sjöängen, som är en mötesplats för kultur, skola och föreningsliv anordnar olika event och konserter. Går gärna in på visitaskersund.se för mer information.

  • KONTAKT

    Vill skolledning, elever och föräldrar veta mer? Kontakta oss gärna. Vi anordnar gärna studiebesök för er med rundvandring och prova-på aktiviteter.


    Kontakta oss via formuläret på sidan så tar vi kontakt.



  • HUR GÅR DET TILL?

    Yrkesskolor som erbjuder EE-program eller motsvarande kan erbjuda sin elever att utbilda sig till distributionselektriker, via vår branschskola. Ett avtal upprättas mellan huvudman och branschkola och branschskolan bedriver utbildningen på entreprenad. 


    Utbildningen är avgiftsbelagd

Bildgalleri Eldistributionsteknik Bildgalleri boende/fritid

Intervjuer

Av Zandra Granath 11 Apr, 2023
Åsbro Kursgård genererar arbetskraft till energibranschen

Vill du veta mer om utbildningen Distributionselektriker – Branschskola

Kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan.

Share by: